Uwielbiam krewetki w takiej postaci! Cudownie maślany smak zachęca aromatem czosnku oraz pietruszki, do tego pyszna bagietka, którą moczymy w maślanym sosie oraz białe wino... Rozkosz dla podniebienia! Przygotowanie krewetek w ten właśnie sposób jest łatwe, o ile zastosujemy się do kilku zasad. Przede wszystkim potrzebne jest masło klarowane a krewetki muszą być osuszone przed smażeniem. Masło klarowane sprawi, że krewetki się usmażą, nie spalą się i nie będą gumowe. Tak przygotowane krewetki mogą stanowić przystawkę, a także doskonale sprawdzą się jako kolacja, oczywiście jeśli zwiększymy porcję :).
Potrzebujemy:
- opakowanie krewetek - black tiger
- 3-4 ząbki czosnku
- 4 łyżki masła klarowanego
- garść natki pietruszki
- sól, pieprz, papryka chilli (świeża lub w proszku)
- opcjonalnie sos sojowy
Przygotowanie:
Rozmrażamy krewetki, płuczemy je i dokładnie osuszamy - można do tego użyć ręcznika papierowego. Pozostawiamy ogonki, a same krewetki nacinamy u góry, tak aby podczas pieczenia się otworzyły. Przyprawiamy je solą, pieprzem, ewentualnie odrobiną sosu sojowego.
Czosnek oraz połowę papryczki chilli siekamy. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła klarowanego, wrzucamy czosnek i chilli i przez chwilę podsmażamy - całość zlewamy z patelni np. do miseczki. Pozostałe dwie łyżki masła rozgrzewamy i smażymy na nim krewetki - po około 3 minuty z każdej strony. pod koniec smażenia dodajemy masło z czosnkiem i chilli oraz posiekaną pietruszkę. Całość smażymy jeszcze przez około 30 sek.
Szybko i smacznie!
uwielbiam krewetki, w takiej wersji jeszcze nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńSpróbuj koniecznie :) Bardzo szybko się je robi, a jeszcze szybciej znikają! :)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie muszę wypróbować, bardzo ładnie się prezentują na talerzu:)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękujemy! Wypróbuj! ;)
OdpowiedzUsuń