czwartek, 25 lipca 2013

Rozkosz lata, czyli maliny, jagody, mascarpone i biała czekolada



Maliny i jagody to owoce, którymi aktualnie się zajadamy. Lekko kwaskowe w połączeniu z serkiem i czekoladą tworzą niesamowity zestaw. Dobrze schłodzony deser zaspokoił nasze pragnienie schłodzenia i zjedzenia czegoś pysznego. Deser ten nazwałyśmy "rozkosz lata" - takie uczucie towarzyszyło nam gdy go jadłyśmy podczas wypoczynku na leżaczku w ogrodzie...
 
Bazą deseru są ciasteczka owsiane, serek mascarpone i biała czekolada - wszystkie pozostałe składniki można dodawać według własnych upodobań. Spróbujecie?
 
Potrzebujemy: (4 porcje)
  • garść malin i jagód
  • 6-8 ciasteczek owsianych (zależy od wielkości) plus jedno do dekoracji
  • 4 łyżeczki powideł śliwkowych (opcjonalnie)

  • odrobina śmietanki 12 proc.
  • 250 g serka mascarpone
  • tabliczka białej czekolady

  • 1. Ciasteczka kruszymy i wypełniami nimi spody szklaneczek / pucharków itp.
    2. Na ciasteczkowy spód kładziemy po łyżeczce powideł sypiemy maliny i jagody - ilość dowolna.
    3. W kapieli wodnej z odrobiną śmietanki rozpuszczamy czekoladę i dodajemy ja do serka mascarpone, całość łaczymy i mieszamy aby składniki się połączyły. Przygotowaną masą zalewamy owoce.
    4. Na masę kładziemy kilka malin i jagód oraz kawałek ciasteczka. Całość należy dobrze schłodzić.

    Rozkosznych doznań smakowych!
     
     
     
     

    5 komentarzy:

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...