środa, 28 sierpnia 2013

Jajko w awokado


Oto pomysł jak smacznie i zdrowo zjeść. Jajko i awokado to świetne połączenie nie tylko ze względu na smak, ale i na odpowiednią ilość składników odżywczych i zdrowych tłuszczy. Awokado warto jeść głównie ze względu na zawartość tłuszczy nienasyconych. 
Dojrzałe avocado świetnie sprawdzi się też jako maseczka na twarz, ale dziś mamy dla Was inną propozycję na jego dobre wykorzystanie.
Wystarczy wydrążyć część owocu, wbić jajko, doprawić, posypać serem i zapiec. Pyszne śniadanie, obiad lub przekąska gotowe :)

Składniki na 2 porcje:
  • 1 duże, w miarę dojrzałe awokado
  • 1 łyżka sera, np. Corregio
  • 2 małe jajka
  • sok z cytryny/limonki (ok. 1 łyżki)
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypiorek lub inne ulubione zioła
  1. Awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę, lekko wydrążamy - robimy miejsce, by wbić jajko, skrapiamy sokiem z cytryny/limonki.
  2. Małe jajko wbijamy do miseczki/filiżanki, a następnie przelewamy w przygotowane wgłębienie w awokado. W przypadku, gdy całe jajko się nie zmieści, odlewamy część białka.
  3. Posypujemy solą, pieprzem, ziołami i serem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury ok. 180 stopni C i pieczemy ok 7-15 minut, w zależności od tego, jak bardzo upieczone jajko lubimy (na zdjęciach widzicie poziom upieczenia jajka idealny dla Izy - czyli całkowicie ścięte białko i nie pływające żółtko :) )
  4. Podajemy od razu, gorące.
Smacznego!




3 komentarze:

  1. Proste, fajne i oryginalne:)No i na pewno pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  2. OBIECAŁAM. ZROBIŁAM. ZAKOCHAŁAM SIĘ.... MUAAA;*
    polecam w wersję z lejącym się żółtkiem .... mmmmm

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...