sobota, 7 września 2013

Francuskie Tosty



Jedliście już francuskie tosty? Banalnie prosty pomysł, a taki smak!
Robiłyśmy je już z różnego rodzaju pieczywa: chleba zwykłego, tostowego, chałki, bułki i najlepiej sprawdza się bułka lub chałka pokrojone w grubsze kromki. I co ważne - najlepiej wykorzystać pieczywo, które kupiliśmy dzień, dwa wcześniej. Suche wchłonie więcej jajeczno-mlecznej masy i nie rozpadnie się podczas smażenia. 

Podobno tosty znane już były w średniowieczu i nazywane daniem dla ubogich rycerzy, ze względu na to że robione były z czerstwego chleba maczanego w mleku.
Nam francuskie tosty najbardziej smakują z cynamonem i miodem, ale świetne są też z sezonowymi owocami lub kwaskowatymi konfiturami. 


Składniki na 2 porcje:

  • 2 czerstwe bułki lub chałka
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka masła
  • 3-5 łyżek mleka (ewentualnie słodkiej śmietany)
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • cynamon (koniecznie :) ), cukier puder, miód, syrop klonowy, konfitura, owoce - co kto lubi najbardziej!

  1. Pieczywo kroimy w grubsze kromki. Jajko roztrzepujemy z mlekiem (śmietaną) i ekstraktem. Porcje bułki maczamy w mieszance - zanurzamy na minutę, dwie, by  dobrze wchłonęły płyn.
  2. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy tosty na złoty kolor. Przed podaniem odsączamy nadmiar tłuszczu za pomocą papierowego ręcznika.
  3. Podajemy od razu z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!





1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...