środa, 15 lutego 2012

Chow mein z kurczakiem i wieprzowiną

"Chow mein” prawdopodobnie zaraz po ”sweet and sour” jest najpopularniejszym daniem chińskiej kuchni. Zaletą makaronu chow mein jest to, że można go łączyć praktycznie z każdym dodatkiem. Chow mein oznacza, że jest to makaron smażony z dodatkami np: kurczakiem, wołowiną, wieprzowiną, krewetkami z dodatkiem warzyw. Z tej racji, że ja bardzo lubię mięsko polecam Wam chow mein z kurczakiem i wieprzowiną. Odrobina Chin w kuchni? Proszę bardzo!

Składniki:
  • makaron chow mein 
  • pierś z kurczaka (pojedyncza)
  • 2 plastry schabu
  • pół czerwonej cebuli
  • pół czerwonej papryki
  • pół zielonej papryki
  • kiełki fasoli mung
  • seler naciowy - 2,3 gałązki

Marynata:
(proporcja składników wystarczy do jednego z mięs - należy ją podwoić aby zamarynować wszystko)
  • łyżka sosu ostrygowego
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka oleju sezamowego
  • sól i pieprz do smaku

Sos: 
  • pół szklanki bulionu z kurczaka
  • łyżka sosu ostrygowego
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka skrobi kukurydzianej
  • 4 łyżki wody
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Na początek płuczemy kiełki i odstawiamy. Kurczaka i schab kroimy w cienkie paski, mieszamy ze składnikami do marynaty i odstawiamy na bok. Makron gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, następnie przelewamy zimną wodą i odcedzamy.
Przechodzimy do smażenia mięsa, najpierw wieprzowinę, następnie kurczaka. Zestawiamy z patelni i smażymy warzywa - pociętą w paski paprykę, cebulę w piórka, pokrojony seler naciowy, dorzucamy kiełki fasoli mung gotowe warzywa zestawiamy z patelni.Warzywa muszą  być chrupkie, dlatego trzeba je często mieszać. 
Przygotowujemy sos - łączymy ze sobą wszystkie składniki. 

Na rozgrzaną patelnię, albo woka wrzucamy makaron, smażymy go chwilę po czym dodajemy warzywa i mięso. Energicznie mieszamy, robimy wewnątrz dziurę i wlewamy przygotowany wcześniej sos. Smażymy jeszcze dosłownie chwilkę, bo sos bardzo szybko zgęstnieje. 

Co ważne - makaron najlepiej jest mieszać na patelni/woku partiami, wtedy wszystkie składniki połączą się idealnie.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...