"Chow mein” prawdopodobnie zaraz po ”sweet and sour” jest najpopularniejszym daniem chińskiej kuchni. Zaletą makaronu chow mein jest to, że można go łączyć praktycznie z każdym dodatkiem. Chow mein oznacza, że jest to makaron smażony z dodatkami np: kurczakiem, wołowiną, wieprzowiną, krewetkami z dodatkiem warzyw. Z tej racji, że ja bardzo lubię mięsko polecam Wam chow mein z kurczakiem i wieprzowiną. Odrobina Chin w kuchni? Proszę bardzo!
Składniki:
- makaron chow mein
- pierś z kurczaka (pojedyncza)
- 2 plastry schabu
- pół czerwonej cebuli
- pół czerwonej papryki
- pół zielonej papryki
- kiełki fasoli mung
- seler naciowy - 2,3 gałązki
Marynata:
(proporcja składników wystarczy do jednego z mięs - należy ją podwoić aby zamarynować wszystko)
- łyżka sosu ostrygowego
- łyżka sosu sojowego
- łyżka oleju sezamowego
- sól i pieprz do smaku
Sos:
- pół szklanki bulionu z kurczaka
- łyżka sosu ostrygowego
- łyżka sosu sojowego
- łyżka skrobi kukurydzianej
- 4 łyżki wody
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Na początek płuczemy kiełki i odstawiamy. Kurczaka i schab kroimy w cienkie paski, mieszamy ze składnikami do marynaty i odstawiamy na bok. Makron gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, następnie przelewamy zimną wodą i odcedzamy.
Przechodzimy do smażenia mięsa, najpierw wieprzowinę, następnie kurczaka. Zestawiamy z patelni i smażymy warzywa - pociętą w paski paprykę, cebulę w piórka, pokrojony seler naciowy, dorzucamy kiełki fasoli mung gotowe warzywa zestawiamy z patelni.Warzywa muszą być chrupkie, dlatego trzeba je często mieszać.
Przechodzimy do smażenia mięsa, najpierw wieprzowinę, następnie kurczaka. Zestawiamy z patelni i smażymy warzywa - pociętą w paski paprykę, cebulę w piórka, pokrojony seler naciowy, dorzucamy kiełki fasoli mung gotowe warzywa zestawiamy z patelni.Warzywa muszą być chrupkie, dlatego trzeba je często mieszać.
Przygotowujemy sos - łączymy ze sobą wszystkie składniki.
Na rozgrzaną patelnię, albo woka wrzucamy makaron, smażymy go chwilę po czym dodajemy warzywa i mięso. Energicznie mieszamy, robimy wewnątrz dziurę i wlewamy przygotowany wcześniej sos. Smażymy jeszcze dosłownie chwilkę, bo sos bardzo szybko zgęstnieje.
Co ważne - makaron najlepiej jest mieszać na patelni/woku partiami, wtedy wszystkie składniki połączą się idealnie.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz