środa, 22 lutego 2012

Jajko w pomidorowej "koszulce"

Pomidory - cudowne warzywa. Nie wyobrażam sobie bez nich gotowania. I pomyśleć, że dawno temu przywieziono je do Europy głównie ze względu na to, że ładnie wyglądały. Pomidory są bardzo zdrowe, zawierają sód, potas, magnez.... Niedługo wiosna, trzeba się wzmocnić !
Dziś pomysł na zdrową i lekką przekaskę, idealną na lunch, a z dodatkami także na wegetariański obiad.


  • 1 pomidor na osobę
  • 1 jajko na pomidora  :)
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki masła na każdą porcję (opcjonalnie)
  • szczypiorek, bazylia
  1. Pomidora myjemy, usuwamy szypułkę, osuszamy.
  2. Odcinamy 1/4 pomidora od góry (tą z szypułką), wydrążamy środek, uważając by nie przebić ścianek. Wnętrze posypujemy solą i pieprzem.
  3. Ostrożnie wbijamy jajko, pomidory umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, posmarowanym lekko olejem, lub wyłożonym papierem do pieczenia.
  4. Całość solimy, pieprzymy. Na jajku możemy położyć kawałek masła.
  5. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze ok. 190-200 stopni C - aż białko się zetnie. Podajemy gorące posypane szczypiorkiem,bazylią.
Smacznego !




2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...