Pomidory - cudowne warzywa. Nie wyobrażam sobie bez nich gotowania. I pomyśleć, że dawno temu przywieziono je do Europy głównie ze względu na to, że ładnie wyglądały. Pomidory są bardzo zdrowe, zawierają sód, potas, magnez.... Niedługo wiosna, trzeba się wzmocnić !
Dziś pomysł na zdrową i lekką przekaskę, idealną na lunch, a z dodatkami także na wegetariański obiad.
- 1 pomidor na osobę
- 1 jajko na pomidora :)
- sól, pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki masła na każdą porcję (opcjonalnie)
- szczypiorek, bazylia
- Pomidora myjemy, usuwamy szypułkę, osuszamy.
- Odcinamy 1/4 pomidora od góry (tą z szypułką), wydrążamy środek, uważając by nie przebić ścianek. Wnętrze posypujemy solą i pieprzem.
- Ostrożnie wbijamy jajko, pomidory umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, posmarowanym lekko olejem, lub wyłożonym papierem do pieczenia.
- Całość solimy, pieprzymy. Na jajku możemy położyć kawałek masła.
- Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze ok. 190-200 stopni C - aż białko się zetnie. Podajemy gorące posypane szczypiorkiem,bazylią.
Smaczne i pomysłowe!:)
OdpowiedzUsuń:) pozdrawiamy!
Usuń