piątek, 24 lutego 2012

Pasta z jajek i awokado

Zdarzają się takie dni jak dziś, kiedy mam więcej czasu na śniadanie. Celebruję takie chwilę z niekrytą radością! Poproszę o królewskie śniadanie! Jak powszechnie wiadomo śniadanie to najważniejszy posiłek, gdyż daje nam energię na cały dzień. Uznałam, że świetną opcją śniadaniową będzie pasta z jajek i awokado. Zawarte w awokado tłuszcze są bardzo dobrze przyswajalne przez organizm. Zawartość nienasyconych tłuszczów sprawia, że polecane powinno być osobom chorującym na miażdżycę, nadciśnienie oraz jako uzupełnienie diety lub zamiast masła. Zdrowe i pyszne śniadanie. Gorąco polecam!

Potrzebujemy:
  • pół dojrzałego awokado
  • dwa jajka ugotowane na twardo
  • łyżeczka majonezu / jogurtu naturalnego
  • cytryna
  • świeży koperek
  • szczypiorek z dymką
  • odrobina chilli
  • pieprz i sól do smaku


Wykonanie:

1. Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie.
2. awokado kroimy na pół, oddzielamy połówki od siebie. Polecam zostawić pestkę w połówce, której nie użyjemy, gdyż awokado nie sczernieje - jak to mówi Agata - oszukamy je ;). Pozostałą część awokado kroimy w kosteczkę, wrzucamy do miseczki i skraplamy sokiem z cytryny - aby pozostało zielone.
3. Ostudzone jajka obieramy i kroimy w kosteczkę, dorzucamy do awokado.
4. Siekamy koperek, szczypiorek i dymkę i dodajemy do awokado i jajka.
5. Na koniec dodajemy chilli, pieprz, sól i majonez albo jogurt i wszystko razem mieszamy.

Pastę nakładamy na kromki pieczywa - ja użyłam pysznej bagietki pszennej na zakwasie. Smacznego!


5 komentarzy:

  1. Jedna z moich ulubionych wariacji na temat pasty jajecznej. Pyszności tu dzisiaj :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy :)
      Awokado cudnie smakuje w połączeniu z jajkiem, choć nie powiem - same jajka ze świeżym szczypiorkiem i świże pieczywo - pyszności!

      Usuń
  2. Krótko. to nie jest dobre...
    ... to jest rewelacyjne !
    ŁZI.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...