wtorek, 21 lutego 2012

Nadziewana cukinia

Zieleń może zagościć na naszym talerzu także zimą. Smacznie i zdrowo? Jak najbardziej! Interesującym połączeniem smakowym jest zestawienie cukinii z wieprzowym mięsem mielonym. Oczywiście cukinia kupiona zimą nie jest aż tak smaczna jak ta, którą dostać możemy latem, ale kupiona w dobrym sklepie jest również niczego sobie. 

Potrzebujemy:
  • dwie cukinie - ok 20-25 cm
  • 30 dag mięsa mielonego
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • koncentrat pomidorowy
  • pietruszkę
  • żółty ser
  • oliwa do smażenia
  • sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Odcinamy końcówki cukinii, tniemy je wzdłuż  i wydrążamy środek aby zrobić miejsce na farsz. Jeżeli cukinia jest młoda i nie zawiera wielu nasiona pozostawiamy wydrążony miąższ i siekamy go - później dodamy do farszu.
2. Mięso mielone wrzucamy na patelnie i smażymy. Kiedy woda już odparuje dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, podsmażone mięso doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy także koncentrat. 
3. W żaroodpornym naczyniu układamy ponacinane cukinie, posypujemy je odrobiną soli i pieprzu oraz skrapiamy oliwą. Cukinie nadziewamy farszem i wkładamy do pieca nagrzanego do 180 st.C.
4. Po około 25 min pieczenia posypujemy cukinie serem i pieczemy jeszcze przez około 5 min.

Upieczone cukinie posypujemy natką pietruszki. Smacznego! 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...