piątek, 20 lipca 2012

Bagietka z camembertem i prosciutto


Przygotowałam kiedyś taką kanapkę mojej znajomej. Zachwycała się strasznie :) Dlaczego? Dlatego, że kanapka została polana glassą gastronomiczną. Jej smak w połączeniu z dobrym camembertem, szynką prosciutto i wyśmienitą bagietką przyprawi Wasze kubki smakowe o niesamowitą rozkosz. Kanapkę przygotujecie szybciutko - oczywiście jeżeli macie pod ręką wszystkie składniki. Jeśli nie mieliście okazji jeszcze skosztować glassy - uwierzcie mi - pokochacie ją! Ach te włoskie dary! 

Potrzebujemy:

  • bagietka (dobra, na rawdziwym zakwasie)
  • kilka liści sałaty (lodowa, rzymska, rukola)
  • 4 plastry camemberta
  • 1-2 plastry prosciutto
  • 2-3 pomidorki koktajlowe
  • glassa gastronomiczna (Ponti, Monini itp...)
Odkroić z bagietki taki kawałek jaki chcemy zjeść, kroimy wzdłuż. Na dolnej części kładziemy sałatę, następnie szynkę, plastry sera, pokrojone pomidroki, całość polewamy glassą i przykrywamy pozostałą częścią bagietki.

Włoskie śniadanie w pracy dlaczego nie! Smacznego!




2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...