wtorek, 17 lipca 2012

Pesto z pietruszki z pistacjami i oliwą z oliwek

Oliwa z oliwek uważana jest za eliksir młodości, długowieczności, ogółem jest lekiem na całe zło.W krajach śródziemnomorskich nie ma mowy o gotowaniu czy pieczeniu bez dobrej oliwy z oliwek. To wiecznie zielone drzewo to prawdziwy skarb ziemi i kuchni śródziemnomorskiej (i nie tylko, ponieważ oliwki uprawia się też w Indiach , Japonii czy na Jamajce). Uprawa znana jest od ok. 5500 lat, a zawdzięczamy ją Fenicjanom. Najstarsze owocujące drzewa mają ok 1000 lat. Do Polski oliwa z oliwek przybyła wraz z chrześcijaństwem, jednak na stołach pojawiła się za czasów królowej Bony. Jak widać zawdzieczamy jej nie tylko włoszczyznę. Teraz oliwa z oliwek kojarzy sie nam przede wszystkim z Włochami, z Umbrią i tym niesamowitym klimatem.
Pesto, które Wam proponujemy jest idealne do makaronu, fantastyczne do kanapek. Gęste, aromatyczne, z oliwą z oliwek, z pistacjami. Świetnie łączy sie z suszonymi pomidorami, mozzarellą czy cukinią. Spróbujcie, a na pewno znajdziecie jeszcze wiele możliwości zastosowania.


Składniki: 

  • pęczek, dwa zielonej pietruszki
  • oliwa z oliwek - najlepiej Monini Extra Virgin (ok 4-6 łyżek)
  • 120-140 g pistacji
  • skórka z 1/2 cytryny
  • 1 spory ząbek czosnku
  • pieprz, sól
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • kilka listków świeżej bazylii

  1. Pistacje ubić w moździerzu lub blenderze na bardzo drobno. Odstawić.
  2. Pietruszkę umyć, osuszyć,  poodrywać listki od łodyg. Umieścić w blenderze, dodać oliwę, skórkę z cytryny, czosnek, zioła. Wszystko zmiksować na gładką masę, dodać pistacje. Na koniec doprawić pieprzem i ewentualnie solą.
*Pesto jest gotowe, podbnie jak w przypadku pesta z bazylii, nie poleca się podgrzewania.










2 komentarze:

  1. Cudne zdjęcia i pyszny pomysł :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy bardzo! Zachęcamy do zrobienia :)
      Pozdrawiamy!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...