wtorek, 14 sierpnia 2012

Zupa-krem z cukinii

O cukinii pisałyśmy już kilka razy, że to nasze ulubione warzywo, że można zrobić z jej dodatkiem wiele dań. Dziś serwujemy zupę-krem z cukinii. Z czosnkiem i porcją świeżych ziół. Bardzo szybka w przygotowaniu, jej zrobienie zajmuje kilkanaście minut. Do jej przygotowania najlepsza będzie młoda cukinia.


Składniki:

  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 4 młode cukinie
  • 2-4 łyżki śmietany 18%
  • świeże zioła: bazylia, oregano, tymianek, natka pietruszki
  • 2 małe ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • sól, pieprz, ziele angielskie
  • olej do smażenia, 2-3 łyżki

  1. Umytą i osuszoną cukinię koimy na talarki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cukinię, czosnek, podsmażamy, aż cukinia będzie miękka, mieszamy, by się nie przypaliła.
  2. Zioła drobno siekamy. Doprowadzamy bulion do wrzenia, dodajemy ziele angielskie, cukinię z czosnkiem i  masło. Gotujemy parę minut.
  3. Lekko ostudzoną zupę miksujemy blenderem na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy posiekane zioła i śmietanę. Podajemy gorącą, np. w towarzystwie tosta z masłem :)
Smaczego!




3 komentarze:

  1. Nice to read this post...
    http://blogillu.com

    OdpowiedzUsuń
  2. polecam,polecam!!!! Zupa bardzo dobra ma kaca! Lepsza nawet niż jajo i parówa razem wzięte, a walory smakowe nieporównywalne. Z tą zupą kac nie ma szans:D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...