O cukinii pisałyśmy już kilka razy, że to nasze ulubione warzywo, że można zrobić z jej dodatkiem wiele dań. Dziś serwujemy zupę-krem z cukinii. Z czosnkiem i porcją świeżych ziół. Bardzo szybka w przygotowaniu, jej zrobienie zajmuje kilkanaście minut. Do jej przygotowania najlepsza będzie młoda cukinia.
Składniki:
- 2 litry bulionu warzywnego
- 4 młode cukinie
- 2-4 łyżki śmietany 18%
- świeże zioła: bazylia, oregano, tymianek, natka pietruszki
- 2 małe ząbki czosnku
- łyżka masła
- sól, pieprz, ziele angielskie
- olej do smażenia, 2-3 łyżki
- Umytą i osuszoną cukinię koimy na talarki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cukinię, czosnek, podsmażamy, aż cukinia będzie miękka, mieszamy, by się nie przypaliła.
- Zioła drobno siekamy. Doprowadzamy bulion do wrzenia, dodajemy ziele angielskie, cukinię z czosnkiem i masło. Gotujemy parę minut.
- Lekko ostudzoną zupę miksujemy blenderem na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy posiekane zioła i śmietanę. Podajemy gorącą, np. w towarzystwie tosta z masłem :)
Nice to read this post...
OdpowiedzUsuńhttp://blogillu.com
polecam,polecam!!!! Zupa bardzo dobra ma kaca! Lepsza nawet niż jajo i parówa razem wzięte, a walory smakowe nieporównywalne. Z tą zupą kac nie ma szans:D
OdpowiedzUsuńrozumiemy, że sprawdzona na kacu?:)
Usuń