wtorek, 20 listopada 2012

Czekoladowe ciasto z Guinnessem

Guinness to najpopularniejsze piwo w Irlandii. Ciemne, z gęstą, kremową pianą, znane już od 250 lat. Podobno dziennie, na całym świecie wypija się 10 milionów kufli tego trunku. Dzięki temu, że ma wyrazisty, słodko-gorzki smak, świetnie sprawdza się w kuchni, np. w ciastach. 
Przedstawiamy Wam nasz pomysł na popularne czekoladowe ciasto z Guinnessem.

Składniki 

ciasto:
  • 280 g mąki
  • ok. 190 g cukru 
  • 120-150 g roztopionego masła
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady - roptopionej
  • mała butelka piwa Guinness - 330 ml
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczka cynamonu
  • 2 jajka
polewa:
  • Masło/margaryna - 80 g
  • kakao naturalne - 2 łyżki
  • cukier puder - ok. 6 łyżek
  • woda - 1-2 łyżki


  1. Mąkę przesiewamy z cymanomen, sodą i proszkiem, dodajemy cukier. 
  2. Jajko ubijamy z cukrem, stopniowo dodajemy mąkę z dodatkami.
  3. Następnie wlewamy ostudzone masło, czkoladę, a na koniec piwo - miksujemy na wolnych obrotach.
  4. Przekładamy do blachy, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35-40 minut (do suchego patyczka) w temperaturze ok 180 stopni C. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta - smarujemy polewą.
  5. Polewa: wszystkie składniki wkładamy do małego garnka z grubym dnem. Na wolnym ogniu rozpuszczamy składniki, cały czas mieszając, inaczej powstaną grudki. Gdy polewa będzie gładka i błyszcząca zdejmujemy z ognia. Gorącą dekorujemy ciasto.
Smacznego !




2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. ostatnio sporo u nas czekolady, ale czas na jej zjadanie jest odpowiedni i uzasadniony, tak więc na pewno wielu z Was nas rozumie:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...