Guinness to najpopularniejsze piwo w Irlandii. Ciemne, z gęstą, kremową pianą, znane już od 250 lat. Podobno dziennie, na całym świecie wypija się 10 milionów kufli tego trunku. Dzięki temu, że ma wyrazisty, słodko-gorzki smak, świetnie sprawdza się w kuchni, np. w ciastach.
Przedstawiamy Wam nasz pomysł na popularne czekoladowe ciasto z Guinnessem.
ciasto:
- 280 g mąki
- ok. 190 g cukru
- 120-150 g roztopionego masła
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady - roptopionej
- mała butelka piwa Guinness - 330 ml
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczka cynamonu
- 2 jajka
- Masło/margaryna - 80 g
- kakao naturalne - 2 łyżki
- cukier puder - ok. 6 łyżek
- woda - 1-2 łyżki
- Mąkę przesiewamy z cymanomen, sodą i proszkiem, dodajemy cukier.
- Jajko ubijamy z cukrem, stopniowo dodajemy mąkę z dodatkami.
- Następnie wlewamy ostudzone masło, czkoladę, a na koniec piwo - miksujemy na wolnych obrotach.
- Przekładamy do blachy, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35-40 minut (do suchego patyczka) w temperaturze ok 180 stopni C. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta - smarujemy polewą.
- Polewa: wszystkie składniki wkładamy do małego garnka z grubym dnem. Na wolnym ogniu rozpuszczamy składniki, cały czas mieszając, inaczej powstaną grudki. Gdy polewa będzie gładka i błyszcząca zdejmujemy z ognia. Gorącą dekorujemy ciasto.
cudna czekoladowość!
OdpowiedzUsuńostatnio sporo u nas czekolady, ale czas na jej zjadanie jest odpowiedni i uzasadniony, tak więc na pewno wielu z Was nas rozumie:)
Usuń