środa, 7 listopada 2012

Jabłka z bezą

Jabłka to prawdziwe skarby jesieni. Właściwie przechowywane, zerwane dziś, dobre będą do końca zimy. Jabłko - symbol zdrowia, życia, urodzaju i miłości (między innymi) to chyba najpopularniejszy owoc w Polsce. Surowe, pieczone, gotowane - uwielbiamy je.
Dziś proponujemy Wam słodki deser, nawet bardzo słodki, ale na jesień w sam raz :) Najlepsze będą kruche jabłka o kwaśnym smaku.
Inspiracją był ten przepis. Polecamy!

Składniki na 2 porcje:
  • 2 średniej wielkości jabłka - kwaśne i kruche, obrane ze skórki (niekoniecznie), przekrojone na pół i pozbawione gniazd nasiennych
  • ok 50 g cukru
  • 1 białko
  • ok 1 łyżeczki cynamonu
  • masło - ok,1/4 łyżeczki na połowę jabłka

  1. (Obrane) jabłka smarujemy lekko masłem, posypujemy cynamonem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 15-20 min (w zależności od wielkości jabłek).
  2. Gdy jabłka pieką się w piekarniku ubijamy białka na sztywno, następnie stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy do momentu, aż masa będzie sztywna, gładka i lśniąca.
  3. Gdy jabłka będą miękkie, wyciągamy je na chwile z piekarnika, na każde nakładamy porcje bezy, następnie wstawiamy ponownie do piekarnika na ok. 7-10 min, aż beza się zrumieni.
  4. Podajemy gorące.
Smacznego!






6 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam takiego połączenia! Wygląda świetnie i na pewno wyśmienicie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) połączenie jest bardzo słodkie i bardzo smaczne :)Pozdrawiamy

      Usuń
  2. Super pomysł! Kocham bezy, więc to deser dla mnie;)
    Ależ tu pysznie! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Miło nam to słyszeć! Zachęcamy zatem do zrobienia! :)

      Usuń
  3. mmm ,kocham jabłuszka i chętnie bym zjadła w takiej wersji ;d

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...