piątek, 21 grudnia 2012

Ryba po grecku

Daniem, które zawsze gości na naszym wigilijnym stole jest ryba po grecku. Doskonale wiemy, że z Grecją ma ona mało wspólnego, co nie zmienia faktu, że jest wyśmienita. Smaczny i soczysty filet w połączeniu z warzywami i przyprawami sprawia, że Święta mają niepowtarzalny smak. Rybę po grecku można oczywiście robić w ciągu całego roku, ale najlepiej smakuje w trakcie świąt, a najlepsza jest wtedy, gdy poleży pod warzywną pierzynką przynajmniej dwa dni! To co do dzieła?

Potrzebujemy:
  • 1 kg filetu z dorsza / dorady / tilapii
  • 6 marchewek
  • 2 pietruszki
  • 1 seler
  • 4 cebule
  • 2-3 liście laurowe
  • 2-3 kulki ziela angielskiego
  • mąka
  • szklanka wody
  • ocet (do smaku)
  • cukier (do smaku)
  • pieprz, sól, papryka chilli, przyprawa do ryb
  • 1-2 małych słoiczków koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia

Wykonanie:
  1. Filety dzielimy na 2, 3 kawałki przyprawiamy pieprzem, solą, przyprawą do ryb, odstawiamy na godzinkę. Filety obtaczamy z dwóch stron w mące i smażymy na oleju.
  2. Cebulę kroimy w półplasterki i podsmażamy na oleju tak około 5-8 minut.
  3. Pozostałe warzywa obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Zalewamy je wodą, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy i dusimy na wolnym ogniu. Gdy warzywa nieco zmiękną dodajemy cebulę, doprawiamy cukrem, solą, papryką. Dusimy jeszcze około 5 minut. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, tak aby powstały nam smaczne słodko kwaśne warzywa, którymi przełożymy warstwami rybę.
  4. W naczyniu układamy na dnie warstwę warzyw, na to ściśle obok siebie wcześniej upieczone kawałki ryby i tak aż wszystko zużyjemy. Ryba wciągnie sos i nie będzie sucha.
Spróbujcie zrobić rybę po grecku!


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...