piątek, 11 stycznia 2013

Pasta z suszonych pomidorów w oliwie

Karnawał w pełni, macie jakieś plany na weekend? Dziś przepis dla leniwych :) Doskonały, gdy chcecie przygotować coś na szybko, np. na imprezę. Kładziecie pastę na bagietkę, sucharka czy co tam lubicie najbardziej i "danie" gotowe! Sprawdzone na jednej z ważniejszych imprez roku - Sylwestrze.
PS. fajnie smakuje z czerwonym winem.


Składniki:

  • słoiczek suszonych pomidorów w oliwie
  • papryka marynowana (według upodobań - można pominąć)
  • oliwa - najlepiej ta po pomidorach
  • sól, pieprz
  • ząbek czosnku - ewentualnie (my nie dodałyśmy)

  1. Pomidory odsączamy lekko z oliwy, kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy do wysokiego naczynia razem z pokrojoną papryką, (i czosnkiem), przyprawami i 2 łyżkami oliwy po pomidorach.
  2. Blenderem miksujemy wszystko na miazgę, doprawiamy do smaku. 
  3. Podajemy na sucharkach lub bagietce.
Smacznego!




4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...