Nie ma to jak "porządna" zupa w zimowy dzień. Dobra zupa jest w stanie zastąpić cały obiad (np. zupa meksykańska :)), rozgrzać i wprawić w dobry nastrój. Dziś proponujemy Wam przepis na zupę treściwą i zdrową. Z dużą ilością warzyw, z owocami morza, które śmiało możecie zastąpić ulubioną rybą.
A tak w ogóle zdawaliście sobie sprawę, że nie znalibyśmy zup, gdyby nie przełom technologiczny sprzed 5000 tysięcy lat, czyli opanowanie technologii produkcji naczyń ceramicznych? :)
Składniki:
- 2 litry bulionu warzywnego
- owoce morza (krewetki, kalmary, małże, ale może też być ryba - łosoś, dorsz)
- 1 szklanka przecieru pomidorowego (lub soku, ewentualnie pomidory z puszki)
- 1 średnia cukinia
- 1 większa marchew
- 1 por
- 1 papryka - czerowna lub żółta
- 1 ząbek czosnku - można pominąć
- szczypiorek
- 1 łyżka sosu teriyaki
- 1-2 łyżki sosu rybnego lub ostrygowego
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz, ostra papryka do smaku
- Owoce morza rozmrażamy, warzywa obieramy i kroimy: cukinię, paprykę i czosnek w drobną kostkę, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, por kroimy tradycyjnie - w ciękie plasterki.
- Na patelni rozgrzewamy masło i krótko, bo 3-5 minut, smażymy warzywa. Następnie razem z owocami morza (rybą), wrzucamy do gotującego się bulionu, dodajemy również przecier pomidorowy. Gotujemy do miękkości warzyw i skorupiaków.
- Doprawiamy do smaku sosami, pieprzem i ostrą papryką.
wdzięczna jestem za produkcję naczyń ceramicznych i pyszne zupy!:-)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń