poniedziałek, 14 stycznia 2013

Zupa z owocami morza

Nie ma to jak "porządna" zupa w zimowy dzień. Dobra zupa jest w stanie zastąpić cały obiad (np. zupa meksykańska :)), rozgrzać i wprawić w dobry nastrój. Dziś proponujemy Wam przepis na zupę treściwą i zdrową. Z dużą ilością warzyw, z owocami morza, które śmiało możecie zastąpić ulubioną rybą. 
A tak w ogóle zdawaliście sobie sprawę, że nie znalibyśmy zup, gdyby nie przełom technologiczny sprzed 5000 tysięcy lat, czyli opanowanie technologii produkcji naczyń ceramicznych? :)

Składniki:

  • 2 litry bulionu warzywnego
  • owoce  morza (krewetki, kalmary, małże, ale może też być ryba - łosoś, dorsz)
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego (lub soku, ewentualnie pomidory z puszki)
  • 1 średnia cukinia
  • 1 większa marchew
  • 1 por
  • 1 papryka - czerowna lub żółta
  • 1 ząbek czosnku - można pominąć
  • szczypiorek
  • 1 łyżka sosu teriyaki
  • 1-2 łyżki sosu rybnego lub ostrygowego
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, ostra papryka do smaku

  1. Owoce morza rozmrażamy, warzywa obieramy i kroimy: cukinię, paprykę i czosnek w drobną kostkę, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, por kroimy tradycyjnie - w ciękie plasterki.
  2. Na patelni rozgrzewamy masło i krótko, bo 3-5 minut, smażymy warzywa. Następnie razem z owocami morza (rybą), wrzucamy do gotującego się bulionu, dodajemy również przecier pomidorowy. Gotujemy do miękkości warzyw i skorupiaków.
  3. Doprawiamy do smaku sosami, pieprzem i ostrą papryką.
Smacznego!



3 komentarze:

  1. wdzięczna jestem za produkcję naczyń ceramicznych i pyszne zupy!:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...