Będzie ostro! Dlaczego? Bo mamy dla Was przepis na przepyszną, aromatyczną i bardzo pikantną tajską zupę kokosową z kurczakiem (można go zastąpić krewetkami). Jeżeli, ktoś z Was tak jak i my, zmaga się z przeziębieniem i szuka zupy która go konkretnie rozgrzeje, powinien sięgnąć właśnie po ten przepis i wypróbować tę szybką i łatwą w przygotowaniu zupę. Czosnek i imbir zabiją bakterie, papryczka rozgrzeje, pierś z kurczaka nasyci, a cudowny smak całości rozweseli Wasze kubki smakowe! To jak? Wystarczająco Was zachęciłyśmy? ;)
Potrzebujemy:
- 500 ml bulionu (najlepiej domowego)
- 400 ml mleczka kokosowego
- duża pierś z kurczaka
- papryczka chilli
- limonka
- 5 cm świeżego imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 3 łodygi trawy cytrynowej (może być taka w zalewie)
- 3 łyżki sosu rybnego
- łyżka sosu sojowego
- garśc posiekanej kolendry lub pietruszki
- pieprz i sól do smaku
Wykonanie:
- Do garnka wlewamy bulion i mleko kokosowe. Dodajemy do tego trawę cytrynową, skrojony drobno imbir, czosnek oraz papryczkę. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez około 5 min na wolnym ogniu.
- Do wywaru wlewamy sos rybny, doprawiamy do smaku niewielką ilością soli i pieprzu.
- Kurczaka kroimy w wąskie paski, mieszamy go z sosem sojowym i wrzucamy do wrzącego wywaru. Gotujemy jeszcze przez około 5 minut, aż mięso będzie dobrze ugotowane.
- Wyciągamy z zupy trawę cytrynową. Zupę podajemy z kolendrą lub pietruszką i skrapiamy ją sokiem z limonki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz