czwartek, 17 stycznia 2013

Zupa kokosowa

Będzie ostro! Dlaczego? Bo mamy dla Was przepis na przepyszną, aromatyczną i bardzo pikantną tajską zupę kokosową z kurczakiem (można go zastąpić krewetkami). Jeżeli, ktoś z Was tak jak i my, zmaga się z przeziębieniem i szuka zupy która go konkretnie rozgrzeje, powinien sięgnąć właśnie po ten przepis i wypróbować tę szybką i łatwą w przygotowaniu zupę. Czosnek i imbir zabiją bakterie, papryczka rozgrzeje, pierś z kurczaka nasyci, a cudowny smak całości rozweseli Wasze kubki smakowe! To jak? Wystarczająco Was zachęciłyśmy? ;)

Potrzebujemy:
  • 500 ml bulionu (najlepiej domowego)
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • duża pierś z kurczaka
  • papryczka chilli
  • limonka
  • 5 cm świeżego imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łodygi trawy cytrynowej (może być taka w zalewie)
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • łyżka sosu sojowego
  • garśc posiekanej kolendry lub pietruszki
  • pieprz i sól do smaku

Wykonanie:
  1. Do garnka wlewamy bulion i mleko kokosowe. Dodajemy do tego trawę cytrynową, skrojony drobno imbir, czosnek oraz papryczkę. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez około 5 min na wolnym ogniu.
  2. Do wywaru wlewamy sos rybny, doprawiamy do smaku niewielką ilością soli i pieprzu.
  3. Kurczaka kroimy w wąskie paski, mieszamy go z sosem sojowym i wrzucamy do wrzącego wywaru. Gotujemy jeszcze przez około 5 minut, aż mięso będzie dobrze ugotowane.
  4. Wyciągamy z zupy trawę cytrynową. Zupę podajemy z kolendrą lub pietruszką i skrapiamy ją sokiem z limonki.
Smacznego!

  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...