Wytrawna tarta to świetny pomysł na kolacje w większym gronie. Dowolność nadzienia jest na tyle duża, że każdy znajdzie odpowiedni dla siebie przepis. Dziś coś dla miłośników szpinaku. Do szpinaku świetnie pasują orzechy włoskie, ale możecie użyć też laskowych lub pistacjowych. Uczolonym na orzechy proponujemy dodać do szpinaku ulubiony ser. Tym, dla których sam szpinak to za mało, polecamy dodać boczek lub długodojrzewającą szynkę. W naszej tarcie był łosoś, który też świetnie pasuje :) Trochę orzechów, gorgonzoli i gotowe!
nadzienie:
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- 5-7 łyżek orzechów: włoskich, laskowych lub pistacjowych (albo każdych po trochu :) )
- boczek, szynka, łosoś - według uznania
- 1 jajko
- 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki serka mascarpone
- gorgonzola - według uznania
- Składniki na ciasto łączmy razem i wyrabiamy gładkie ciasto- jeżeli będzie bardzo twarde, dodajemy ok 2 łyzki wody. Formujemy kulę, zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 30 minut.
- W tym czasie przygotowujemy nadzienie - w garnku z masłem rozmrażamy szpinak (jeżeli chcemy użyc świeżego: umyte liście wrzucamy do wrzącej wody na 3 minuty, odcedzamy i drobno siekamy), a gdy będzie już gotowy dodajemy posiekany czosnek, sól i pieprz oraz orzechy.Studzimy.
- Formę do tarty smarujemy masłem/margaryną, ciasto ponownie krótko wyrabiamy i rozwałowujemy na grubość ok 0,5 cm. Przekładamy do formy, dociskamy. Na dno wykłądamy szynkę, boczek, łososia - jeżeli decydujemy się na któryś z dodatków. Rozkładamy równomiernie szpinak, na to ser, a całość polewamy masą z jajka, śmietany i serka dokładnie ze sobą wymieszanych.
- Pieczemy ok. 30-35 minut - do złotego koloru. Dobra na gorąco i na zimno.
Smacznego!
Wszytsko co jest ze szpinakiem jest pyszne :) Szczególnie taka tarta :)
OdpowiedzUsuń