W tym roku skupiłyśmy się na jajkach. Dziś kolejna i już ostatnia na te Święta Wielkanocne propozycja jajek faszerowanych :) Coś dla miłośników ostrzejszych smaków, a w szczególności japońskiego chrzanu wasabi. Ilość dodana do jajek - dowolna. My użyłyśmy wasabi z proszku, ale równie dobrze można dodać takiego w paście - jak wolicie.
Kolor zielony jest alegorią nadchodzącej (baaardzo powoli..) wiosny i metaforą chęci poleżenia sobie na zielonej trawie.
Składniki na 2 porcje:
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 łyżeczka serka mascarpone
- 1 łyżeczka majonezu
- wasabi - z proszku lub w formie pasty - według smaku
- sól, pieprz
- czarny kawior
- kilka kropel soku z cytryny/limonki
- zielony barwnik - można dać mniej lub pominąć
- Ostudzone jajka kroimy na pół, wyjmujemy żółtka. W osobnym naczyniu mieszamy je z serkiem, majonezem, wasabi i barwnikiem. Dokładnie ucieramy widelcem na gładką masę.
- Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Dodajemy kawior mieszamy.
- Białka napełniamy masą, dowolnie dekorujemy.
Smacznego jajka!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz