sobota, 30 marca 2013

Jajka z wasabi




W tym roku skupiłyśmy się na jajkach. Dziś kolejna i już ostatnia na te Święta Wielkanocne  propozycja jajek faszerowanych :)  Coś dla miłośników ostrzejszych smaków, a w szczególności japońskiego chrzanu wasabi. Ilość dodana do jajek - dowolna. My użyłyśmy wasabi z proszku, ale równie dobrze można dodać takiego w paście - jak wolicie.
Kolor zielony jest alegorią nadchodzącej (baaardzo powoli..) wiosny i metaforą chęci poleżenia sobie na zielonej trawie.


Składniki na 2 porcje:

  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 łyżeczka serka mascarpone
  • 1 łyżeczka majonezu
  • wasabi - z proszku lub w formie pasty - według smaku
  • sól, pieprz
  • czarny kawior 
  • kilka kropel soku z cytryny/limonki
  • zielony barwnik - można dać mniej lub pominąć

  1. Ostudzone jajka kroimy na pół, wyjmujemy żółtka. W osobnym naczyniu mieszamy je z serkiem, majonezem, wasabi i barwnikiem. Dokładnie ucieramy widelcem na gładką masę.
  2. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Dodajemy kawior mieszamy.
  3. Białka napełniamy masą, dowolnie dekorujemy.
Smacznego jajka!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...