czwartek, 11 kwietnia 2013

Spaghetti z serowo-szpinakowym sosem i szynką parmeńską


Szynka parmeńska - dla nas, w każdej ilości. Do pieczywa, do pizzy, sałaty, makaronu. Jedyny minus - cena, ale i z tym jest coraz lepiej. Ser pleśniowy jako główny składnik sosu, to bardzo dobry pomysł, zwłaszcza wtedy, gdy chcemy podać coś wyrazistego. Szpinak - dodatek idealny. Bazylia i makaron spaghetti to połączenie znakomite. A teraz łączymy to wszystko razem i możemy delektować się wspaniałym  i szybko podanym spaghetti. Co Wy na to?


Składniki na 4 porcje:
  • 1 średniej wielkości ser pleśniowy (ok.200 g), np. kozi
  • 100 ml słodkiej śmietany 12, 18 lub 30%
  • 180 g mrożonego szpinaku
  • 1 mały ząbek czosnku
  • szynka parmeńska, ale sprawdzi się też serrano lub inna tego typu - według uznania
  • 2-4 łyżki sera corregio lub innego twardego startego na drobno
  • świeża bazylia - kilka listków
  • sól, pieprz do smaku
  1. Do małego garnka wlewamy śmietanę, dodajemy szpinak oraz nacięty ząbek czosnku (chodzi tu bardziej o subtelny aromat, ale jeśli macie chęć możecie dodać posiekany by był bardziej wyczuwalny) podgrzewamy. Do gorącej dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki ser. Mieszamy od czasu do czasu, ser musi się rozpuścić.
  2. W tym czasie gotujemy makaron, kroimy szynkę na mniejsze kawałki, siekamy bazylię.
  3. Sos doprawiamy solą, pieprzem, miksujemy lekko blenderem.
  4. Na gorący makaron wlewamy sos, dokładnie mieszamy całość, posypujemy kawałkami szynki, bazylią i serem corregio. Podajemy od razu.
Smacznego!


8 komentarzy:

  1. To jedno z pyszniejszych połączeń jakie znam :) Szpinak + ser (u mnie najczęściej gorgonzola)+ szynka czy mięsko. Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. w pełni się z Tobą zgadzamy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  4. Super połączenie :) ser, szpinak i szynka parmeńska = mistrzostwo ! :) już wiem co zrobić na obiad dla dzieci, one lubią bardzo ser, a w ten sposób da rade przemycić szpinak za którym za bardzo nie przepadają ;]

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobię dziaiaj na obiad, tylko mam pytanie :) Ser pleśniowy mam dodać do szpinaku i rozpuści się? Czy raczej do wody? :) Jestem laikiem jeżeli chodzi o gotowanie, dlatego takie pytanie zadaję ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodaj do szpinaku i chwilę podgrzewaj i mieszaj, a wszystko ładnie się rozpuści :) Czekamy na wieści jak się udało!

      Pozdrawiamy! :)

      Usuń
  6. Witam, czy do przepisu moge dodać swieży szpinak zamiast mrożonego ?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...