poniedziałek, 20 maja 2013

Sałatka z rukoli

 
Coraz częściej gości na naszych stołach, ma intensywny orzechowy i lekko gorzkawy smak.
O kim mowa? O rukoli! Warto ją jeść, gdyż zawiera znacznie więcej witamin niż np. sałata lodowa. Specyficzne właściwości rukoli chronią przed nowotworami i zwiększają naszą odporność. Ponadto rukola ma działania bakteriobójcze, jest niskokaloryczna i lekkostrawna, wreszcie jest po prostu pyszna! Smakuje wyśmienicie z serami, miodem, szynkami, gruszką i jabłkiem! Wprowadźcie ją do swojego jadłospisu i przekonajcie się do jej smaku! Może przypadnie wam do gustu podana z serem feta, rzodkiewkami i pomidorkami koktajlowymi?

A może sami spróbujecie ją wyhodować? Ja wysiałam do skrzyneczki i czekam na plon ;).
 Składniki dla 2-3 osób
  • dwie duże garście rukoli
  • 150 g sera feta
  • 10-12 pomidorków koktajlowych
  • garść rzodkiewek
  • 4 łyżki oliwy
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz

1. Sałatę, pomidorki i rzodkiewki płuczemy i osuszamy. Rukolę wrzucamy do miski.
2. Pomidorki dzielimy na ćwiartki, a rzodkiewkę tniemy w plasterki lub półplasterki a ser w kostkę, dorzucamy do sałaty. Oliwę mieszamy z rozdrobnionym czosnkiem, solą i pieprzem i polewamy nim sałatę. Wszystko delikatnie mieszamy i gotowe!
  
 
 

5 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...