środa, 25 stycznia 2012

Kompot z białym winem

Przyszedł mróz ("jak jest zima, to musi być zimno"), do wiosny jeszcze daleko... Na rozgrzewkę, zwłaszcza po ciężkim dniu, herbata to za mało. Próbowałyśmy i kompot z jabłek z białym winem sprawdza się znakomicie. Idealny na wieczór !

Przepis na 4 porcje:

  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki słodkiego lub półsłodkiego białego wina (idealne jest białe wino reńskie)
  • 2-3 jabłka obrane ze skórki i pokrojone w grubą kostkę
  • ok. 4-6 goździków
  • 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
  • cukier do smaku
*dla amatorów imbiru - kilka plasterków świeżego korzenia

1.   Zagotowujemy w garnku wodę, dodajemy cynamon,(imbir), goździki i jabłka, gotujemy ok. 10 min na średnim ogniu, aż jabłka zmiękną.
2.   Zmniejszamy ogień, dodajemy wino i podgrzewamy następne kilka minut, doprawiamy cukrem do smaku.
3.   Podajemy gorący.

Smacznego!

Agat.


7 komentarzy:

  1. Może być naprawdę pyszne! Chyba dziś zrobię, uwielbiam wino ;d

    Ania W.

    OdpowiedzUsuń
  2. zrobię napewno!

    OdpowiedzUsuń
  3. Super zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kompot z białym winem bardzo dobry na rozgrzewke gdy takie mrozy,polecam.Pozdrawiam. M.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...