piątek, 18 stycznia 2013

Frytki inne niż zwykle

Wiadomo, że frytki nie należą do grupy dań najzdrowszych, niestety. Kojarzone są przede wszystkim z fast foodami, wykluczane z diety. Ja lubię frytki, bardzo, Iza nie. Jem rzadko, bo są po pierwsze smażone, po drugie ciężkostrawne, po trzecie (zwykle) bardzo solone, no i w konsekwencji niezdrowe, niestety.
Raz na jakiś czas, porcja tradycyjnych frytek nie zaszkodzi, częściej natomiast możemy zrobić sobie frytki z marchewki, pietruszki i selera. Jedyną wadą przepisu jest czas pieczenia - ok. 45 minut - do godziny, poza tym same zalety. Frytki są mniej tłuste, bo z piekarnika, z wartościowych warzyw (nie doceniamy na co dzień selera i jego właściwości!), a za to o ciekawym smaku i aromacie. Słyszałyśmy o nich już tyle razy, że w  końcu musiałyśmy sobie zrobić porcję i z czystym sumieniem polecamy!
Składniki (konkretnych proporcji brak bo nie są potrzebne):
  • marchew
  • seler
  • korzeń pietruszki
  • oliwa/olej
  • sól, pieprz, papryka
  1. Warzywa obieramy, kroimy w słupki, nie za cienkie bo frytki spalą się i zrobią twarde.
  2. Wkładamy wszystko do miski i lekko skrapiamy oliwą (olejem), nie za mocno, warzywa mają być posmarowane tłuszczem, nie mają w nim pływać. Dodajemy trochę soli, pieprzu, papryki - do smaku.
  3. Układamy wszystko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury ok 180-190 stopni C. Pieczemy ok. 1 h (aż zrobią się przypieczone i miękkie).
  4. Podajemy od razu, solo lub jako dodatek, na przykład do obiadu.
Smacznego!






5 komentarzy:

  1. Słyszałam o nich wiele razy, ale jeszcze nie próbowałam, czas to nadrobić:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zdecydowanie! nam najbardziej smakowały te z marchewki, ale z selera i pietruszki też są dobre.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...