sobota, 18 maja 2013

Koktajl cytryna+pietruszka



Orzeźwiający, gaszący pragnienie, a dodatkowo z dużą porcją witaminy C - koktajl z pietruszki cytryny! Pietruszkę warto jeść, to wiadomo od dawna. Niektórzy do rosołu, surówek, a mój dziadek dodatkowo dodaje ją drobno posiekaną do zupy mlecznej (Iza mi nie wierzy, ale tak naprawdę jest! :)).
Proponujemy Wam inne rozwiązanie - napój, który świetnie smakuje, orzeźwia i jest zdrowy. Całe wykonanie to kwestia dobrego blendera i kilku minut. Spróbujecie?


Składniki na 1 porcję:
  • szklanka zimnej wody mineralnej
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • 1 cytryna
  • miód lub odrobina cukru do smaku
  • *gałązka kolendry- dla wzbogacenia smaku - można pominąć

  1. Cytrynę myjemy, obieramy ze skórki, pietruszkę myjemy, osuszamy, odrywamy listki.
  2. Do wysokiego naczynia wrzucamy pietruszkę i cytrynę, zalewamy wodą, lekko słodzimy miodem lub cukrem. Całość miksujemy blenderem, aż koktajl nabierze zielonego koloru i wszystko dokładnie się zmiksuje :)
  3. Napój możemy przecedzić przez sitko lub zostawić drobinki listków - według upodobać, na pewno zdrowiej będzie wypić całą zawartość szklanki :) Podajemy schłodzony, najlepiej z lodem.
Smacznego!




4 komentarze:

  1. ciekawa jestem tego smaku:) super pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  2. Już sobie zapisałam i wypróbuję w cieplejsze dni!

    OdpowiedzUsuń
  3. Myślę, że taki napój jak najbardziej jest smaczny i przede wszystkim pożywny. Zastanawiam się czy można go robić w szklankach https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/naczynia-do-serwowania-napojow/zestawy-szklanek-i-kieliszkow czy należy mieć jakieś specjalne naczynia. Jeśli w szklankach to u mnie jest ich całą masa.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...